kuchnia

Puszysty sernik bez spodu

11/04/2012 Angelika K. Angelisiak 14 Comments

Witajcie,
na prośbę kilku osób zamieszczę dziś przepis na przepyszny, rozpływający się w ustach sernik.


Składniki:

1 kg twarogu sernikowego
2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru (lub 1 duży)
10 jajek
1 kostka margaryny
szczypta soli
olejek pomarańczowy

opcjonalnie:
rodzynki,
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem (margarynę można wcześniej rozpuścić i ostudzić, a cukier należy zmielić lub użyć gotowego pudru), dodając w czasie ucierania po jednym ŻÓŁTKU i 3 łyżki sera.

Ucierać mikserem. Na koniec dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.

Gotową pianę delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Można dodać rodzynki (sparzone, oprószone mąką).

Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy (ja użyłam kwadratowej 25 cm x 25 cm).

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 100 st. C.
Piec w temp. 175 st. C z termoobiegiem (2 półka od dołu) ok. 60-70 minut. Sernik powinien odstawać od brzegów.

Po upieczeniu studzić ok.1-2 godz. w piekarniku, można delikatnie uchylić drzwiczki, ale nie otwierać, bo sernik opadnie.

Zimny sernik można udekorować polewą czekoladową.

Jest taki, jak lubię, czyli bez spodu, ale jeśli macie ochotę możecie dorobić spód, choćby ze zwykłych herbatników. SMACZNEGO!

wersja z polewą czekoladową i perełkami
wersja bez polewy

Zobacz także:

14 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam serniki, choć zawsze są zbyt słodkie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że masz zdolności do pieczenia ciast:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie jest to moje ulubione zajęcie ;) Ale lubię domowe słodkości, zamiast tych z cukierni...

      Usuń
  5. Wygląda pysznie i pewnie jest, a raczej był pyszny...:)
    Też lubię taką wersję bez spodu i bez polewy...:)
    Mam jeszcze prośbę, na forum (bangla) by się również przydało zamieścić przepis...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pychotki a ja na diecie. Ale kiedyś wypróbuje ten przepis. Uwielbiam sernik.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie. Robiłam kiedyś według podobnego przepisu z opakowania sera i był rewelacujny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dostałaś ode mnie wyróżnienie zapraszam do zabawy jeśli masz chęć.
    http://babelowo.blogspot.com/2012/11/blogowa-zabawa.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smakowitości :) Kocham sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam serniki, zwłaszcza takie puszyste. Muszę spróbować Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda nieziemsko! Widać, że puszysty :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, za każde słowo ;*

Proszę jednak o powstrzymanie się od nadmiernego spamu :)