kuchnia

Szybki obiad: szaszłyki drobiowe z warzywami, podawane z ryżem basmati.

4/24/2016 Angelika K. Angelisiak 10 Comments

Jestem zwolenniczką szybkich i prostych obiadów. Takich, które przygotowuje się szybko, po których nie ma wiele sprzątania, a które smakują dobrze i zaspokajają nasze zmysły: wzroku, węchu, a przede wszystkim smaku. 
Jedną z takich szybkich propozycji na obiad jest szaszłyk drobiowy z warzywami, podany z dodatkiem ryżu basmati. Takie danie przygotowuje się niezwykle szybko, czas obróbki mięsa drobiowego jest bowiem krótszy, niż mięsa wieprzowego. 



Na obiad dla dwóch osób, czyli na 4 spore szaszłyki, potrzebujemy:

  • 1 podwójną pierś z kurczaka
  • 1 cebulę
  • 1 świeżą paprykę (kolor obojętny)
  • przyprawę do mięsa drobiowego lub dowolnie skomponowaną przez siebie (mnie wystarczy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku, bazylia i oregano)
  • olej rzepakowy (użyłam czosnkowego)
  • patyki do szaszłyków

Do tego ryż:
  • 1 woreczek ryżu basmati
  • sól do smaku
  • czosnek
  • ew. łyżeczka masła

Mięso pokrojone w kostkę przyprawiamy, kropimy olejem i odstawiamy w marynacie do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę i paprykę. Można też dodać pieczarki. 
Po ok. 15 minutach mięso i warzywa nadziać szaszłyki, można podsmażyć na oleju dla zrumienienia, a następnie wsadzić do rozgrzanego (200 st. C) piekarnika na 10 minut (zawinięte uprzednio w folię aluminiową, by nie obeschły).




Ryż ugotować w osolonej wodzie. Przełożyć do rondelka, w razie potrzeby doprawić solą, wcisnąć ząbek czosnku (można też dołożyć łyżeczkę masła) i uprażyć na parze przez ok. 10 minut.

Po tym czasie mamy gotowy obiad.


Smacznego!

Zobacz także:

10 komentarzy:

  1. Z chęcią taki obiadek przygotuję u siebie w domu. Wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne danie, takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł. Wypróbuję w nadchodzącym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie. ryżu mam teraz nadmiar, to wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam proste przepisy na szybkie obiady :) W ten sposób jeszcze szaszłyków nie robiłam, ale na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno nie jadłam szaszłyków. A te wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz, za każde słowo ;*

Proszę jednak o powstrzymanie się od nadmiernego spamu :)